Aan de straattafel in de Week van het Samenzijn

Foto: Jessica Vlastuin

Gouda – Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Van 1 tot en met 8 oktober besteedt Gouda aandacht aan dit thema in de Week van het Samenzijn. Het Goudse ‘Netwerk Samen voor Goud’ maakt zich iedere dag sterk voor eenzame mensen: de stichting biedt hulp aan kwetsbare Gouwenaren met een klein netwerk.  

Wanneer je op woensdagmiddag toevallig een rondje loopt om de St. Janskerk is de kans groot dat je hen treft: Maurice, Sarah en Josephine zijn de vaste medewerkers van Samen voor Goud en zetten op woensdagmiddag tussen 14:00 uur en 16:00 uur hun ‘straattafel’ buiten om te praten met mensen. Passanten of geïnteresseerden hoeven letterlijk geen enkele drempel te nemen om in contact te komen met Samen voor Goud: de koffiepot staat op het gele tafelkleed, de taaitaai-popjes roepen vanuit de koektrommel en Maurice, Sarah en/of Josephine zitten aan tafel om een praatje te maken. Aanschuiven voelt eigenlijk vooral heel vanzelfsprekend.

Maurice: ‘Netwerk Samen voor Goud bestaat in Gouda nu 3 jaar. In 2018 hebben ongeveer 300 Goudse jongeren klussen gedaan voor Samen voor Goud, in 2019 zijn dat er nu al 500.’ Er wordt samengewerkt met allerlei andere Goudse organisaties: de Driestar Educatief organiseert regelmatig een activiteit om mensen te verbinden, het CDA Gouda heeft, speciaal in het kader van deze Week van het Samenzijn, cakemeel uitgedeeld zodat mensen voor elkaar kunnen bakken en de Rabobank heeft recent haar locatie ter beschikking gesteld voor een diner met 100 gasten, waarbij de directeur van de bank hielp met het uitserveren. Maurice: ‘We vinden het vooral belangrijk dat mensen zich bewust worden van het feit dat ze iets kunnen doen voor een ander.’

De stichting  werft actief onder jongeren: alle vrijwilligers zijn maximaal 30 jaar oud. Jongeren dragen eenmalig bij aan een klus of doen structureel vrijwilligerswerk via Samen voor Goud. Sarah: ‘Een aantal jongeren bouwt actief aan zijn cv met de werkzaamheden, de zogenaamde Maatschappelijke Diensttijd, anderen hebben zelf een kwetsbare positie in de maatschappij en doen hiermee contacten en ervaringen op.’ Sarah geeft wat voorbeelden van de werkzaamheden die vandaag worden uitgevoerd: ‘Twee meiden zijn op bezoek bij een oudere heer die recent geopereerd is en weer probeert te gaan lopen. Zij helpen hierbij en drinken een kopje koffie met hem. Twee anderen gaan helpen bij het huiswerk van een Syrisch meisje, twee jongens knappen een tuin op. In de Prinsenhof wordt er vandaag gesjoeld met de ouderen en bij Kwintes verzorgen de jongeren activiteitenbegeleiding voor mensen met een psychische aandoening.’

De straattafel is naar binnen verhuisd: het regent inmiddels, maar de deur blijft wijd open staan voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Een dame van 71 is aangeschoven en vertelt over haar hulpvraag: ‘Ik ben vorig jaar ziek geweest en heb chemotherapie gehad. De dagen duren lang als je alleen bent. Ik was aan huis gebonden en durf niet zo veel zelf te ondernemen. Dan beland je in een isolement en dat terwijl ik wel behoefte had en heb aan wat afleiding.’ Ze woont in de binnenstad en vindt het leuk even aan te schuiven bij Maurice en Sarah, die vandaag aanwezig zijn.

Als ik op het punt sta te vertrekken valt mijn oog op een kaartje op de tafel: ‘Lieve stadsgenoot, je huppelde zomaar door mijn gedachten’. Goudse jongeren hebben de actie #zomaarkaartje bedacht om Gouwenaars dichter bij elkaar te brengen en overhandigen ze, nadat ze de kaartjes voorzien hebben van een attente tekst, persoonlijk bij stadsgenoten. Er liggen ook lege exemplaren… Wie zou jij een plezier doen met zo’n lief kaartje?

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

05-10-2019 12:20