Van alle stellen hebben mannenkoppels hoogste inkomen

Van alle geregistreerd samenwonende stellen (inclusief gehuwden) hebben mannenkoppels het hoogste gezamenlijke inkomen uit werk of onderneming, het zogeheten primaire inkomen. Hun gemiddelde bruto-jaarinkomen is 15 duizend euro hoger dan dat van heterostellen. De inkomens van vrouwenkoppels en heterostellen zijn vrijwel gelijk. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

Twee samenwonende mannen verdienen gemiddeld bijna 108 duizend euro per jaar. Een man en een vrouw ruim 92 duizend en twee vrouwen 91 duizend. In het onderzoek zijn alleen stellen meegenomen waarvan de oudste partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. De stellen in het onderzoek zijn na 2001 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan. In dat jaar is het homohuwelijk ingevoerd.

Advertisements

Zowel binnen hetero- als homostellen is er vaak sprake van een ongelijke inkomensverdeling in het huishouden, waarbij één persoon duidelijk meer verdient dan de partner (oftewel minstens twee derde van de som van beide primaire inkomens). Een ongelijke inkomensverdeling geldt voor 59 procent van de man-vrouwparen, 50 procentvan de mannenparen en 44 procent van de vrouwenparen. Onder heteroparen met een ongelijke inkomensverdeling is de meestverdienende partner in 86 procent van de gevallen man.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

11-10-2019 10:30