‘Wecken, Zouten & Drogen’ in Streekmuseum Reeuwijk

Reeuwijk – Wie kent niet de gedroogde appeltjes op zolder bij oma? De potjes zelfgemaakte jam en weckpotten met snijbonen in de kast? In de tijd dat men nog geen koelkast en vriezer had, werd het voedsel op diverse manieren bewaard. In Streekmuseum Reeuwijk kunt u het allemaal zien bij de tentoonstelling ‘Wecken, Zouten & Drogen’.

Piet Soons, vrijwilliger en initiatiefnemer van de tentoonstelling, vertelt: “Anderhalf jaar geleden zijn we gestart met de plannen voor deze tentoonstelling. Met de komst van de vriezer zijn veel van de oude bewaartechnieken stilgevallen. Deze verschillende methodes waren vooral bedoeld om het voedsel langer te kunnen bewaren. Zuurkool, gemaakt van witte kool die verzuurd wordt, is een voorbeeld dat we nu nog kennen. Groenten werden ook zo zout gemaakt dat geen bacterie of schimmel meer kon overleven. 
Het was bremzout en moest uitgebreid gespoeld worden voor het gegeten kon worden. Vlees werd ook ingezouten, gepekeld.”

Weck

In de vitrines liggen wat oude folders en kookboekjes van de firma Weck. Er zijn ook diverse kookattributen te zien, zoals het wonder sterilisatieapparaat. Wat dat is, kunt u zien op de tentoonstelling. Bijna alles in deze tentoonstelling komt uit het museum zelf.

Janny van Kippersluis, bestuurslid en vrijwilliger bij het streekmuseum: “We hebben een grote opslag met spullen. Mensen brengen het of we gaan het halen. Soms halen we hele zolders leeg. Wat we niet kwijt kunnen in ons museum gaat naar andere musea of we verkopen het aan belangstellenden. Er komen altijd veel mensen op die verkoopdagen af. De opbrengst is voor het museum.”

Zonde om weg te gooien

Grote partijen groente en fruit die van het land -kwamen moesten bewaard worden. De term duurzaamheid kenden mensen in die tijd niet. Soons: “Het was gewoon zonde om het weg te gooien. Het scheelde ook in geld als je zo door de winter kwam, zelfs tot het voorjaar. Rode bieten, wortelen en aardappelen werden ingekuild en konden zo een behoorlijk lange tijd goed bewaard worden.”
Hoe dat inkuilen ging, is te zien op de expositie. Er is ook een boekje te koop, samengesteld door Piet Soons, waarin alle bewaarmethoden uitgelegd staan. Niet alleen groente en fruit werden bewaard, ook vlees en eieren.

Soons: ”Als er een varken geslacht werd, had je een hele hoop vlees. Voor een deel werd dat gerookt, zoals worst of ham. Een deel werd geweckt. Ik heb zelf een pot gemaakt voor deze tentoonstelling. Vlees werd ook wel in potten onder een dikke laag vet bewaard, zodat het niet bedierf.”

Rauwe eieren werden bewaard in waterglas. Aan het water werden bepaalde zouten toegevoegd waardoor de eierschalen afgesloten werden. De eieren konden zo makkelijk een halfjaar goed blijven. Daardoor kon men ook in de winter eieren eten.
Weckpotten en oliestelletjes

Van Kippersluis: “Veel mensen weten zelf nog van deze bewaarmethoden, of hebben het zelf nog gedaan vroeger. In de rest van het museum is nog veel meer te zien, zoals de kaaskelder. Kaas maken is een manier van conserveren van melk. Het thema Wecken, Zouten & Drogen is heel actueel. Mensen komen hier zelfs weckpotten en oliestelletjes halen. Die potten en de rubberen ringen zijn nog allemaal in de handel.”

Bij het streekmuseum Reeuwijk werken zo’n 
70 vrijwilligers. Er is veel werk te doen. Van het onderhouden van het pand en de spullen, tot het digitaliseren en fotograferen van documenten en oude schoolfoto’s bijvoorbeeld. Van Kippersluis: “Ik kwam hier 28 jaar geleden omdat ik geïnteresseerd was in genealogie. Ik werd vrijwilliger en ben dat nog steeds. We zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers die bijvoorbeeld tijdens de openingstijden als gastheer of gastvrouw in het museum aanwezig zijn.”

Tijdens deze expositie, die doorloopt tot mei 2019, zijn er ook activiteiten. Op zaterdag 17 november 
is er een demonstratie koffielikeur maken. Op 
15 november houdt de heer Peter Sluisman een interessante lezing over ‘Slagers, Vlees en Kunst’. Combineer het bezoek aan de tentoonstelling met een ontdekkingsreis door de rest van het museum.

Tekst en foto’s: Corinne Hamoen
Bron: deGouda Digitaal

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
03-11-2018 09:05