Wat doe je en waarom?

Stadsfilosoof zet Gouwenaar aan het denken.

“Ik vind het belangrijk dat filosofie aanwezig is in de stad, op welke manier dan ook.” Het is de reden waarom Gouwenaar Dennis de Gruijter zichzelf in 2017 heeft uitgeroepen tot stadsfilosoof. Op allerlei manieren is hij actief, aftastend wat het best bij een stad als Gouda past.

Wat is dat eigenlijk: filosoferen? Dennis legt uit: “Op een bepaalde methodische manier nadenken over vragen waar je niet zomaar een antwoord op hebt. Samen met anderen daarover nadenken.” Hij brengt dit in praktijk in het door hem opgerichte Filosofie Café dat elke tweede dinsdag van de maand wordt gehouden in De Goudse Eend (10 april is er weer een). Cafébezoekers schrijven vragen op en dienen die in, en met elkaar kiezen de aanwezigen over welke vraag er de volgende anderhalf uur wordt gesproken. Gemiddeld doen zo’n zeven mensen mee. “We gaan niet schelden, maar het mag af en toe best een beetje schuren. Je moet verantwoordelijkheid nemen voor de standpunten die je inneemt.”

Dennis: “Het is belangrijk dat mensen nadenken over de persoon die ze willen zijn, over wat ze willen met hun leven. Dat die reflectie er is. Wat doen we en waarom? Het vereist dat je je vooroordelen op het spel durft te zetten, dat je je verdiept in de standpunten van een ander. Wat zijn de beweegredenen van de ander die het niet eens is met jou?”

Docent aan de GSG

Het filosofisch denken is Dennis de Gruijter bepaald niet met de paplepel ingegoten. Hij werd geboren in een gezin van hardwerkende baggeraars in Sliedrecht. Verder studeren deed niemand in zijn omgeving; iedereen ging op de baggerboot werken. Dennis doorliep een heel traject aan opleidingen, beginnend op de mavo en eindigend op de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij filosofie studeerde. “Ik vind het mooi om na te denken en houd van schrijven”, motiveert hij die keuze. “Filosofie is leuk, maar het moet wel in de praktijk gebeuren. Daarom heb ik gekozen voor een baan in het voortgezet onderwijs. Daar kom je niet weg met een slap verhaal. Dat houdt mij scherp.” Dennis de Gruijter geeft filosofie aan de GSG Leo Vroman. Daarnaast is hij als filosoof en mentor betrokken bij de nieuw opgerichte Mandeville Academy in Gouda, een opleiding voor jonge hoogbegaafden.

‘Het hoofdkwartier’

We zitten in wat ‘het hoofdkwartier’ van de Mandeville Academy wordt genoemd: Een tijdelijk ingerichte kamer in het voormalige muziekschoolgebouw aan de Westhaven, met een enorme vergadertafel, kasten met boeken, veel stoelen en een gemakkelijke bank. Het pand is nu nog helemaal in oude staat, maar de verbouwing staat voor de deur, want de eerste studenten komen na de zomervakantie.

Politiek en filosofie

Dennis denkt veel na over de combinatie politiek en filosofie, hij wil die twee meer aan elkaar gaan koppelen. “Wat doen we als stad en waarom? Wat weegt zwaarder, vrijheid of veiligheid? Hoe ver wil je gaan voor de veiligheid van de stad? Dat zijn politiek filosofische vragen die de stad zich zou moeten stellen, voordat er allerlei beslissingen worden genomen. Ik vind het bijna een verplichting om dit voor elkaar te krijgen.”

Heroriënteren

In de afgelopen periode experimenteerde hij met manieren om Gouda aan het filosoferen te krijgen.
Hij hield bijvoorbeeld op zaterdagmorgen spreekuur in de Kleischuur, maar dat bleek niet aan te slaan. Samen met zijn wo-5-leerlingen organiseert hij in juni een avond van de filosofie, met lezingen, muziek en een stukje theater waarin de Griekse tragedies centraal staan. Wat hij verder gaat doen, is nog open.

“Ik zit nu in een fase van heroriënteren.” Om te beginnen heeft hij deze week de naam stadsfilosoof veranderd in stadsfilosofie. Hij wil het meer zien als een platform waarbij andere Goudse filosofen kunnen aanhaken, hij weet er zo al vijf op te noemen. Samen kunnen ze ervoor zorgen dat het filosofisch denken een plek krijgt in Gouda. Voorlopig heeft Dennis het nog druk met zijn nieuwste boek ‘De solidariteit van de schok’, dat op 4 april is uitgekomen. Het gaat over het gedachtengoed van de Tsjechische filosoof Jan Patocka.

Op donderdag 19 april geeft Dennis de Gruijter hierover een lezing bij Boekhandel Verkaaik (19.30 uur, kosten twee euro, aanmelden via info@boekhandelverkaaik.nl).

 

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

08-04-2018 15:00