Timios heren na felle strijd naar de Promotieklasse

Boskoop/Delft – De volleybalcompetitie is afgelopen. Afgelopen zaterdag werden landelijk de laatste beslissende wedstrijden gespeeld en die gingen om handhaving, promotie of degradatie. Het eerste herenteam van Timios eindigde tweede in de eerste klasse en mocht daardoor in een driekamp strijden om een plek in de promotieklasse. Dat gebeurde zaterdagmiddag in sportzaal Tanthof in Delft.

In de eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Delta H1, het team wat met winst van de driekamp zijn plek in de promotieklasse kon handhaven. De wedstrijden gaan om twee gewonnen sets. Belangrijk dus om goed uit de startblokken te komen. Delta had de wedstrijd tegen de andere concurrent, Punch H2 uit Delft, zojuist met 2-1 winnend afgesloten.

De mannen van Timios beginnen nerveus aan de wedstrijd wat zichtbaar wordt door onnodige fouten waardoor de heren direct tegen een 1-6 achterstand aankijken. Een slecht begin. Timios komt wel steeds beter in het spel en weet er voor te zorgen dat de opgelopen achterstand niet verder oploopt. Punten inlopen op Delta zit er echter niet in waardoor de setwinst naar Delta gaat (20-25).

Als Delta ook de volgende set weet te winnen zijn de kansen voor Timios direct verkeken. In een gewijzigde opstelling begint Timios vlammend aan de tweede set en pakt direct 3 tot 4 punten voorsprong. Delta is van slag en ziet de achterstand langzaam oplopen tot 6 punten. Blokkerend en verdedigend doet Timios er alles aan Delta niet te laten scoren. Spelverdeler Eric van Hees kan zijn aanvallers goed vinden dankzij de over het algemeen goed verzorgde passing. Timios pakt dan ook de tweede set met 25-18.
De derde beslissende set gaat maar tot de 15. Timios is ontketend en Delta is na een 8-2 achterstand in de derde set ook niet meer bij machte de volleyballers uit Waddinxveen en Boskoop nog te stoppen. Met 15-8 wint Timios ook de tweede set en daarmee de wedstrijd. De eerste belangrijke horde is daarmee genomen. Na een korte rustperiode moet Timios echter ten strijde tegen Punch H2.

Met hetzelfde zestal als waarmee de Delta zo overtuigend aan de kant werd gezet start coach Ronald de Rooij ook de wedstrijd tegen Punch. Met dezelfde overtuiging weet het team ook Punch het vuur aan de schenen te leggen. Diagonaalspeler Branco Kranenburg wisselt snoeiharde aanvallen af met listige tipballen waardoor de verdediging telkens op het verkeerde been staat. Passer-loper Robbert van Dijk weet zijn aanvallen vaak slim en hard via de blokkering te spelen en rechtstreeks te scoren. Aan het net blokkeren middenaanvallers Bas Huising en Martien Grootendorst veel ballen af waardoor de Delftse studenten soms moedeloos worden. In het achterveld blinken Erik Jan de Keijzer en Milan Merkus uit door de ballen die langs de blokkering worden geslagen alsnog van de vloer te halen weer bij de spelverdeler te brengen. Voor de meegereisde supporters was het spel een lust voor het oog. Zeker als Timios de eerste set winnend weet af te sluiten met 25-18.

In de tweede set laat Timios weer prima spel zien. Punch weet echter goed aan te haken en halverwege de set zelfs even op voorsprong te komen. De vermoeidheid gaat bij Timios een rol spelen. Fitte wisselspelers worden ingebracht. Timios ziet Punch echter met voorsprong de eindfase van de set in gaan. De laatste punten van de set zijn bloedstollend spannend. Beide teams pakken keer op keer een punt. Na 23-23 weet Timios op matchpoint te komen om vervolgens de setwinst te pakken en dus de winst van de wedstrijd. Daarmee wordt de plek in de Promotieklasse veilig gesteld. Met de supporters wordt de winst en de promotie uitbundig gevierd. De teams uit Delft hebben het nakijken.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?