Plastisch chirurg GHZ: ‘Puzzelen met weefsel vind ik erg leuk’

Gouda – Borsten, buiken en billen. Daar denk je als eerste aan bij het woord plastische chirurgie. De vier plastisch chirurgen van het GHZ voeren inderdaad een groot aantal cosmetische operaties uit, zoals borstoperaties, buikwandcorrecties, liposuctie en ooglidcorrecties. Maar daarnaast bestaat hun werk ook uit (borst)reconstructies na kanker en handchirurgie. Plastisch chirurgie is een veelzijdig vak. Aveline Ackermans en Wouter Jurgens vertellen met plezier over hun creatieve beroep waarin ze ‘boetseren met oren’ en ‘puzzelen met weefsel’.

 

Boetseren met oren”, noemt Aveline Ackermans het. Beeldend legt ze uit hoe ze flaporen reconstrueert; het klinkt als het werk van een pottenbakker. Het is een creatief vak, beaamt ze, ook een vak dat grote impact heeft op de patiënten. “Alles wat wij doen zie je. Het is heel dankbaar werk; als het goed is, is het een duidelijke verbetering.” Ze verricht zowel plastische, reconstructieve als cosmetische chirurgie. De plastisch chirurgen houden zich bezig met ingewikkelde reconstructies, maar ook voor ‘gewone’ ooglidcorrecties kun je terecht in het GHZ. Vaak denken mensen dat ze daarvoor naar een privékliniek moeten. “Cosmetische chirurgie is een onderdeel van ons werk. Je krijgt in het GHZ dezelfde behandeling als in een privékliniek, maar hier word je gegarandeerd behandeld door een plastisch chirurg met jaren studie achter de rug en veel ervaring.” Aveline Ackermans is zo’n ervaren arts. Zij werd tijdens haar studie geneeskunde geraakt door de plastische chirurgie. “Een onderdeel van het blok chirurgie was ingeruimd voor plastische chirurgie, dat was toen nog nauwelijks bekend. Het ging over verminkte soldaten die werden opgelapt. Ik vond dat zo bijzonder: je geeft mensen hun gezicht terug.”

‘Wij hebben kritische patiënten, de verwachtingen liggen hoog’


Wouter Jurgens opereerde vandaag iemand met brandwonden, dat betekent dat hij veel huid heeft moeten transplanteren. “Het puzzelen, door verplaatsen van weefsel, vind ik erg leuk”, zegt hij. “Het is telkens weer een grote uitdaging, geen wond is hetzelfde, je moet ze allemaal op een andere manier proberen te sluiten.” Wouter doet veel verschillende operaties, maar de hoofdmoot van zijn werk bestaat uit borstreconstructies en cosmetische chirurgie. Dat betekent dat hij vrouwen na borstkanker behandelt, maar ook borstvergrotingen en -verkleiningen doet en hangborsten opereert. Zinvol werk, stelt hij opgewekt vast. “Het geeft vrouwen hun vrouwelijkheid terug. Het is altijd weer een uitdaging borsten een mooie vorm te geven.” Wouter heeft er bewust voor gekozen om in een ziekenhuis te gaan werken en niet in een privékliniek. “Ik wil niet primair cosmetische zorg doen, dus het ziekenhuis was een logische stap. Hier kun je veilige en kwalitatief hoogwaardige zorg aanbieden.” Hij heeft mooi werk constateert hij. “We zien veel blije patiënten. Tegelijkertijd zijn het ook kritische patiënten. De verwachtingen liggen hoog. Het zijn operaties waarvoor ze zelf hebben gekozen en het gaat altijd
over een verandering van het uiterlijk. Dat moet goed gebeuren.”

 

Eindelijk in bikini
Monique Droop liep afgelopen zomer voor het eerst in bikini op het strand. Tot een jaar geleden zou
ze dat zeker niet hebben gedaan: ze woog toen vijftig kilo meer. Na een maagverkleining raakte ze eindelijk gewicht kwijt. “Iedereen zei: Wat zie je er goed uit. Dat geeft een boost.” Maar ze was er nog niet. Eenmaal vijftig kilo lichter, bleek ze wel heel erg veel vel op haar buik over te houden. Dat vond ze niet alleen niet zo mooi, het zorgde ook voor smetplekken. Ze kwam bij Wouter en Aveline voor een buikwandcorrectie. Het werd, zeggen de plastisch chirurgen, een zeer uitgebreide operatie. Normaal snijden ze alleen in de bikinilijn. Bij Monique moest ook een verticale snee worden gezet, over de hele buik, tot aan de bh toe, en ook haar navel werd verplaatst. In totaal werd er nog vier kilo aan huid en vet weggesneden. Ze wil de littekens wel laten zien; ze stroopt haar strakke zwarte jurkje op en toont de indrukwekkende strepen op haar buik. “Ik heb nooit met de littekens gezeten”, zegt ze monter. “Ze kunnen me helemaal niet deren. Ik ben blij met het resultaat!”

Basisarts of plastisch chirurg
Iedere arts mag zich cosmetisch arts dan wel cosmetisch chirurg noemen. Dus ook artsen die alleen opgeleid zijn tot basisarts. Een plastisch chirurg heeft naast de studie geneeskunde een zesjarige chirurgische opleiding afgerond op het gebied van cosmetische-, reconstructieve- en handchirurgie. Dat geldt ook voor de vier plastisch chirurgen in het GHZ.

Vergoedingen
De kosten voor cosmetische ingrepen zonder medische noodzaak worden niet vanuit de basisverzekering vergoed, patiënten betalen die rekening zelf. Patiënten die aanvullend verzekerd zijn hebben soms recht op een vergoeding vanuit dit aanvullend pakket. De cosmetische ingrepen die niet worden vergoed, biedt het ziekenhuis aan onder de noemer Groene Hart Extra Zorg. Kijk voor meer informatie over cosmetische ingrepen (inclusief prijzen) op www.ghez.nl.