Nieuw verhaal van ‘De Leerkracht’: Koert Verdouw

Gouda – Er is weer een nieuw verhaal voor serie ‘De Leerkracht’. Deze keer stelt Weekblad deGouda Koert Verdouw aan u voor. Vijfendertig jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. En zoals hij zelf zegt tijdens het interview: “Praten over mijn vak is het leukste dat er is.” Met zijn passie voor het onderwijs zit het dus goed. Maar wie is Koert en hoe is hij in het onderwijs terecht gekomen?

Na de middelbare school wilde Koert naar de politieacademie, maar daar kon hij niet meteen terecht omdat hij nog een jaar te jong was om te worden toegelaten. Daarom koos hij voor de opleiding Integrale Veiligheidskunde, waarmee je later bij de politieacademie kon binnenstromen. Tijdens deze periode is het plan van de politieopleiding vervaagd en kwam Koert erachter dat dit niet zijn juiste richting was. Wel heeft hij na het behalen van zijn diploma nog een tijdje in de veiligheidsbranche voor het Antoniusziekenhuis gewerkt.

“Inmiddels was ik al een paar jaar voetbaltrainer en daar haalde ik veel voldoening uit. Vooral de kinderen wat bij brengen en enthousiasmeren was wat mij aansprak. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat ik hierachter kwam, maar zo ben ik bij de Pabo terecht gekomen.”

Met een Pabo-diploma op zak kwam Koert al snel een vacature in Maarssen tegen. “Ze zochten een fulltime leerkracht voor groep 6. Ik heb direct gesolliciteerd en werd aangenomen. Bijna negen jaar heb ik op de locatie gewerkt tot ik het tijd vond voor wat nieuws.” En de nieuwe plek van Koert is Kindcentrum de Ontdekkingsreizigers geworden waar hij momenteel werkt.

Gepersonaliseerd leren

Van het klassikaal lesgeven in Maarssen, werd het nu veel één op één contact. “Omdat we net gestart zijn, is de school nog klein. Zo hebben we Unit 1 en Unit 2. In Unit 2, waar ik samen met een collega werkzaam ben, zitten de groepen vier tot en met acht. Ik houd mij voornamelijk bezig met groep zeven en acht en mijn collega met de groepen vier, vijf en zes. Je start de dag gezamenlijk, maar daarna werken de kinderen grotendeels zelfstandig op hun eigen tempo en niveau. Zo kan je een leerling veel aandacht geven tijdens het leren van een bepaald vak. Dat vind ik fijn werken.”

Wel is het voor Koert soms even wennen. “Het is een nieuwe manier van werken, waardoor je op een andere manier het overzicht moet zien te krijgen. Met grote sprongen gaan we vooruit en gelukkig kan ik goed improviseren, dus zo komen we er altijd!”

Werkdruk

Ondanks het vele plezier dat Koert tijdens zijn werk beleeft, merkt hij wel de hoge werkdruk. “Ik ben ook gaan staken vanwege de te hoge werkdruk en het salaris. Met dezelfde opleiding op zak verdienen collega’s van het voortgezet onderwijs een stuk meer dan het primair onderwijs. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens. Er komt meer kijken dan soms wordt gedacht bij het leerkracht zijn op een basisschool. Het is de basis van een kind.”

Ook ziet hij om zich heen dat er een groot tekort aan leraren is. “Op het eerste gezicht merk je het nog niet, maar pas als je een invaller zoekt, is het probleem zichtbaar. Er zijn amper tot geen invalkrachten meer. Toch moet hier extra aandacht aan besteed gaan worden, want je kan niet zomaar een klas thuis laten blijven. En mensen die parttime werken, vallen al regelmatig in bij ziekte of afwezigheid. Ze werken daardoor veel extra. Je pleegt roofbouw op mensen.”

Mediatoren

Ondanks de werkdruk zijn ze gestart met het project ‘Vreedzame School’, dat is een methode gericht op sociaal-emotionele ontwikkeling en omgaan met elkaar. Kinderen uit de groepen zeven en acht worden opgeleid tot mediator. Mediatoren gaan leren hoe ze bepaalde conflicten in de school kunnen oplossen. “Wanneer er een woordenwisseling of ruzie ontstaat, is het aan de mediatoren om dit netjes af te handelen. Tijdens de pauze zijn er altijd twee mediatoren, met hesje aan, waar je bij terecht kunt. Op deze manier willen wij de kinderen leren om verder te kijken dan soms in eerste instantie gedacht wordt.”

(Bron: deGouda.nl)
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
15-04-2018 12:00