Ma. 20-11: Chagall-avond in de Goudse Westerkerk

by saskia / 13 november 2017 / No Comments

Gouda – De Westerkerk houdt op maandagavond 20 november een WesterAvond over de Joodse kunstenaar Marc Chagall. Theoloog en Chagall-kenner dr. Jan Henk Hamoen uit Joure zal dan in beeld en woord ingaan op leven en werk van deze schilder.

Tijdens de WesterAvonden, georganiseerd door de Westerkerk aan de Eerste E.J. Potgieterstraat in Korte Akkeren, worden onderwerpen belicht die liggen op het snijvlak van geloof en maatschappij.

Schilderijen vol mythologie en mystiek
Marc Chagall (1887–1985) werd geboren in Vitebsk, een stadje in Wit-Rusland. Zijn vader was vissjouwer, zijn moeder had een winkeltje. Chagalls schilderijen zijn doordrongen van mythologie en mystiek. Zijn bontgeschakeerde dromen en verhalen zijn diep geworteld in zijn Russisch-joodse verleden. Chagalls herinneringen en verlangens draaien om zijn geboorteplaats, om de grote gebeurtenissen in het leven van de kleine man in de sjtetl (Oost-Europees Joods dorp): geboorte, liefde, huwelijk en dood.
Ondanks de zee van indrukken die hij in de metropool Parijs opdeed in de perioden 1910-1914 en 1923-1941, bleef hij trouw aan zijn afkomst. Hij bleef verbonden met het chassidisme, dat overstroomde van verhalen en vol was van geloof in de onverbrekelijke verbinding tussen mens en God die de gelovigen in staat stelt wonderen te doen. Chagall beeldde met grote regelmaat bijbelscènes af.

De spreker
Dr. Jan Henk Hamoen is emeritus predikant en woont in Joure. Hij heeft zich in de loop der jaren intensief beziggehouden met de verhouding tussen kunst en religie.

Welkom
Ook nieuwsgierig naar het werk van deze kunstenaar? Je bent van harte welkom. De toegang is vrij. Na afloop is er gelegenheid om een vrije gift te geven. Aanvang: 20.00 uur, deur open en koffie: vanaf 19.30 uur. De avond is uiterlijk om 21.30 uur afgelopen. Meer informatie: www.westerkerkgouda.nl

Advertisements

About the author: