Help: het krantenpapier is op!

Hole in a stock market newspaper

Gouda – Het doet een beetje absurd aan: een krant die kampt met een papiertekort. Het overkwam laatst de Persgroep, uitgever van onder meer de Volkskrant, het AD en het Parool. In april zagen lezers van de Volkskrant hun weekendbijlage Sir Edmund daarom op glad papier (heatset) op de mat ploffen, in plaats van op het gebruikelijke krantenpapier. De schaarste heeft ook gevolgen voor de prijs van papier. Weekblad de Gouda besloot daarop de digitalisering van het blad versneld door te voeren. Als consument denk ik bij deze signalen aan een sterk toegenomen vraag. Maar dat is niet het hele verhaal.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de oplagen van Nederlandse kranten de afgelopen jaren terug liepen. In eerste instantie slecht voor de inkomsten van de kranten natuurlijk, maar wel gunstig voor de beschikbaarheid van krantenpapier. Jaarlijks sloten papierfabrieken om de overschotten enigszins te beteugelen. Kranten konden hun teruglopende inkomsten deels -compenseren door via hun uitgevers actief en laat papier in te kopen. Of iets te laat, in het geval van de Persgroep.

Het tekort heeft meerdere redenen. Zo heeft -China te kampen met een importbeperking op oud papier, wat de vraag naar nieuw papier fors opstuwt. Ook de groeiende activiteit bij -bedrijven doet de vraag stijgen. Wat te denken van de pakketbezorging: in 2017 groeiden de online verkopen met maar liefst 17 procent!

Deze ontwikkeling verlegt de focus van de markt verder van papier voor kranten naar karton voor verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn door de dalende vraag naar krantenpapier talloze papierfabrieken gesloten. De leiding van de Persgroep vertelde het Belgische ‘De Tijd’ recent dat vorig jaar wel 2,8 miljoen ton krantenpapier uit de handel is gehaald; tweemaal zo veel als in de voorgaande jaren. Ter vergelijk: de Persgroep koopt 145.000 ton papier in per jaar. De ont-wikkelingen leidden samen het tot een prijs-stijging van 10 procent, de grootste stijging in jaren.

Het antwoord zoeken kranten in digitale -diensten. Zo heeft Weekblad deGouda recent haar nieuwe app voor de tablet en smartphone gelanceerd. Ook de geplaagde Volkskrant -lanceerde deze week haar volledig vernieuwde app. Zo helpen nieuwe, handige diensten het terug-trekkende papier te vervangen. Voor fans van de papieren Volkskrant is de Sir Edmund -bijlage er over vijf maanden weer op kranten-papier. Als zij dan maar niet aan het nieuwe papier zijn gewend!

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android

12-05-2018 11:00

Advertisements