Goudse buurttuinen: zes ontmoetingsplekken in het groen

Gouda – De tijd dat de gemeente het groen allemaal vanzelfsprekend voor de eigen rekening nam ligt al even achter ons. Dit kun je zien als een vervelende ontwikkeling, maar het beleid biedt ook kansen, zo laten de buurttuinen in Gouda zien.

Verschillende actieve buurtbewoners schreven met steun van de buurt een plan en vroegen eventueel sponsoring aan via de gemeenteregeling ‘Groen moet je doen’. Samen met de buren ging men aan de slag om het plantsoen om te spitten. Eenmaal ingericht zijn het een paar enthousiaste tuiniers die het gros van het werk doen, vaak bijgestaan door -inspringende buurtbewoners of vrijwilligers. -Langzaam wordt dan duidelijk dat de openbare tuinen meer zijn dan alleen groen in de wijk; het worden ook ontmoetingsplekken. De plek om een praatje te maken, of om even uit te puffen na een stressvolle dag. Zo vormen de Goudse buurttuinen groene oases die mensen verbinden met de -natuur en tegelijk bijdragen aan een betere sfeer in de buurt. Weekblad deGouda ging bij zes tuinen langs om te leren wat er komt kijken bij het starten van een buurttuin en te horen wat de uitdagingen en -succesverhalen zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kademoestuin
De Kademoestuin is een soort binnentuin in de -Kadebuurt, gelegen bij de Derde Kade en was de -eerste buurttuin van Gouda. Er kan worden -getuinierd in moestuin en voedselbos en er zijn -kippen. Voor bewoners en passanten is er ook gras met een picknicktafel om te zitten. Aan het einde van het seizoen is er het jaarlijkse oogstfeest. Zondag is de gezamenlijke tuinierdag.

Bestaat: 7 jaar

Voorheen: plantsoen

Begonnen: er is door een initiatiefnemer een plan -gemaakt en met behulp van buren aanspraak gemaakt op de ‘Groen moet je doen!’ regeling. Na goedkeuring is het grasveld met ongeveer acht -buurtbewoners omgespit.

Nieuw dit jaar: Er zijn plantvakken gemaakt -waarmee tuiniers hun eigen plantvak toebedeeld kregen. De eigen verantwoordelijkheid werkt goed, aldus -moestuinchef Claudia.

Op de foto: Claudia en Sascha

 

Heemtuin Goudse Hout
De Heemtuin is gelegen in de Goudse Hout nabij de Reeuwijkse plassen. De werkgroep achter de tuin gaat al even mee en boogt op een groot vrijwilligersbestand, waaronder drie actieve, vaste vrijwilligers. Woensdagavond en zaterdagmiddag zijn gezamenlijke tuinierdagen en op 1 september wordt met hooidag het seizoen afgesloten. Er is een vlindertuin, moestuin, schooltuin, bloementuin en hooiland.

Bestaat: 31 jaar

Voorheen: natuur- en recreatiegebied

Begonnen: in de jaren ’80 ontworpen en opgezet door werkgroep Heemtuin Goudse Hout als een -natuurterrein met educatie over natuur en milieu.

Nieuw dit jaar: er worden elk jaar nieuwe soorten geplant, er is ook een nieuwe soorten veldje.

Op de foto: Nelleke en Fredy

 

De Futseltuin
De Futseltuin is een buurttuinproject in de Korte Akkeren en is gelegen achter het Filmhuis. De tuin ligt op de plek waar vroeger tuinderij de Futselaar zat. Het heeft volgens de vaste tuiniers veel van een -sociaal project weg. Zij zien hoe de buurt steeds enthousiaster over de Futseltuin wordt. Er is een moestuin, een speeltuin en een honden-uitlaatplaats. Er zijn geen vaste tuinierdagen.

Bestaat: 2,5 jaar

Voorheen: braakliggend terrein

Begonnen: het terrein lag braak na vertrek van de Futselaar. In samenspraak met de gemeente en met behulp van de ‘Groen moet je doen!’ regeling heeft moestuinchef Alexandra de tuin ontwikkeld. De -aanleg is met zes personen gedaan. De tuin wordt ook ondersteund door de woningbouw.

Nieuw dit jaar: Het afdakje bij het schoolbord -(mededelingen), restanten van de kerstboom van de markt (2017).

Op de foto: Onno en Alexandra

 

De Warmoezerij
De Warmoezerij is een moestuinproject dat is -gelegen op GOUDasfalt, het voormalige terrein van de Koudasfalt centrale. Er is een moestuin met een -capulair systeem, waardoor de planten zich voeden met regenwater dat blijft staan in het oude grind-bekken van het terrein. Brede School Gouda is er actief en er worden ook cursussen gegeven. De -Warmoezerij heeft geen gezamenlijke tuinierdagen.

Bestaat: 0,5 jaar

Voorheen: asfaltterrein

Begonnen: eind 2017 opgestart vanuit de stichting GOUDasfalt. Met zo’n 15 vrijwilligers opgebouwd. De grond komt van de gemeente Gouda, andere dingen zijn met behulp van een crowdfunding -bekostigd.

Nieuw dit jaar: hopelijk een kas voor het kweken van stekjes en warmteminnende planten.

Op de foto: Marja

 

Vlindervreugd
Vlindervreugd, ook wel de rotondetuin genoemd, ligt aan de La Costalaan in de wijk Korte Akkeren. De Korte Akkeren heeft te weinig groen, vonden buurtbewoners. Tijdens ‘Korte Akkeren Bruist’ is daarom de tuin Vlindervreugd bedacht. Behalve dat de tuin een ontmoetingsplek is voor de buurt-bewoners, -spelen ook zorgen om de stand van de natuur een rol. Er staan vooral vaste planten voor vlinders en er is gelegenheid om te zitten. De tuin heeft geen -gezamenlijke tuinierdagen.

Bestaat: 4 jaar

Voorheen: plantsoen

Begonnen: opgestart door buurtbewoners met -behulp van de ‘Groen moet je doen!’ regeling. De tuin wordt momenteel bestierd door vier -vrijwilligers.

Nieuw dit jaar: struikjes gekregen, er zijn plannen maar het is nu te droog.

Op de foto: Saskia

 

Buurttuin Hoevenbuurt
De Buurttuin Hoevenbuurt is een buurtmoestuin in de gelijknamige buurt en is gelegen tussen de Ida Hoeve en het Groene Eiland. Er is een moestuin met vlindertuin en kasje en er lopen drie kippen rond. Ook staat er een picknicktafel voor buurtbewoners en andere liefhebbers. Een kunstenaar en een fotograaf waren al geïnteresseerd en ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel van ‘de Rotonde’ drinken er graag aan kop koffie. Kinderen komen ‘s ochtends eieren rapen. Er zijn geen gezamenlijke tuinierdagen.

Bestaat: 4 jaar

Voorheen: plantsoen

Begonnen: opgestart door een initiatiefnemer, die samen met vijftien buurtbewoners de ‘Groen moet je doen!’ regeling aanspraken. De Hoeventuin heeft al twee prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste ‘Groen moet je doen!’ tuinprijs (2017).

Nieuw dit jaar: perzikboompjes en een nieuwe vijver (gekregen).

Initiatiefnemer: Ben Peters

 

Sociaal project de Futseltuin
Wat een buurttuin voor een wijk kan betekenen laat de Futseltuin mooi zien. De publieke tuin in de Korte Akkeren had in het begin te kampen met vandalisme, hondenpoep en een flinke dosis scepsis van -omwonenden. Er werd wel gevraagd: wat gaan jullie doen? Waarop de tuiniers antwoordden dat zij niet perse iets gingen doen, maar de buurt samen hopelijk wel. De tuinen van aangrenzende woningen stonden met de rug naar de tuin toe en hadden geen uitgang. Waar de initiatiefnemers hoopten een extra toegang te kunnen maken, was de gemeente bezorgd om het ontstaan van vluchtroutes.

Dat is nu wel anders, valt op te maken uit de -verhalen. Na een stroeve start worden honden tegenwoordig steevast op het hondenveldje uitgelaten, net buiten de tuin. Ook komen steeds meer bewoners helpen in de tuin, of maken gebruik van de veldjes. De kinderen spelen op het speelveld. Een hovenier neemt sinds een tijdje vrijwillig het maaiwerk voor zijn rekening. En ook voor de schuttingen van de tuinen is samen met de woningbouw een oplossing gevonden. Zij worden momenteel voorzien van deuren. Zelfs de extra entree langs het Filmhuis is er gekomen. En de scepsis? Die is goeddeels gesmolten onder de zomerzon.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android  

04-07-2018 16:10