‘Eten moet je toch, doe het als buurt samen’

Gouda – “Ik zou wel eens met de burgemeester willen praten: U zoekt naar manieren voor meer verbinding in de wijken? Hier is het antwoord”, zegt Arie Jan van de Wetering, oprichter van de kersverse stichting Een Heerlijk Thuis. Met deze stichting wil hij verbondenheid in de buurten creëren, om te beginnen in Gouda Oost. De eerste buurtactiviteiten zijn gehouden; hij is nog volop aan het pionieren en daarover kan hij aanstekelijk vertellen.

Vorige week organiseerde hij bijvoorbeeld een pannenkoekenfeest voor kinderen in zijn buurt en vroeg een zeventigplusser om mee te helpen. Dat doet hij bewust: Generaties komen zo elkaar weer tegen. “Wat ik wil is gezonde relaties weer op gang brengen”, zegt Arie Jan. Hij bedoelt relaties binnen de gezinnen, binnen de families, vriendenkring en buren. De relaties tussen ouderen en jongeren. Mensen hebben die relaties nodig voor hun welbevinden, is zijn overtuiging. We zijn als samenleving steeds individualistischer geworden. Ieder (gezin) voor zich. De familie woont ver weg, in de buurt zijn weinig contacten. Daarin wil hij verandering brengen en hij begint daarmee in zijn eigen buurt.

Een van de eerste stappen die hij zette was overal langs de deuren gaan en mensen uitnodigen voor een Burendiner. Tien huizen deden mee, dat maakte vijf koppels die bij elkaar gingen eten. Zo kwamen deze mensen (weer) met elkaar in contact en het resultaat was dat zij daarna vaker bij elkaar kwamen. “Ik ben er heel dankbaar voor dat ik daaraan heb mogen bijdragen.”

Ouderen zijn onmisbaar

Arie Jan van de Wetering werd geboren in Gouda Oost en groeide er op. Een aantal jaren woonde hij buiten Gouda, maar in oktober vorig jaar keerde hij met vrouw en drie kinderen terug in zijn vertrouwde woonwijk. Nu woont hij in het huis naast de woning waarin hij ter wereld kwam. De basis van zijn huidige pionierswerk ligt in de afstudeeropdracht die hij maakt voor zijn studie pastoraal werker/jongerenwerker. Die opdracht ging over generaties, en dan kom je al snel uit bij families, zegt hij.

“Wat we moeten bereiken is dat jongeren in een goede relatie staan met hun ouders en grootouders, dat elke generatie zijn rol kent in de samenleving, zijn rol ten opzichte van de andere generatie. Nu zie je dat die relatie tussen de generaties zwak is waardoor jongeren en ouderen hun functie niet meer zien. En dat heeft gevolgen.” ‘Elkaar kennen en sterke (familiaire) relaties zijn een mooi fundament voor de samenleving en de komende generaties. Tegelijk vermindert het de kans op eenzaamheid, depressiviteit, echtscheiding, criminaliteit en doelloosheid’, schrijft de jonge stichting in haar folder.

Ouderen hebben een belangrijke rol in de ogen van Arie Jan. “We moeten de wijsheid van ouderen niet zomaar overboord gooien. Hun rol kunnen we niet missen in de samenleving. Ouderen voelen zich soms functieloos, maar ze zijn onmisbaar.” Enthousiast begint hij te vertellen over een oudere vrouw die net weduwe was geworden en het ook op andere gebieden moeilijk had. Hij raadde haar aan één op één iets met de kleinkinderen te gaan doen. Die contacten helpen haar, maar zijn ook goed voor de kleinkinderen.

“Kinderen hebben recht op een opa en oma die er voor hen zijn”, vindt hij. Om ouderen te stimuleren hun wijsheid in te zetten geeft hij op 16 mei een lezing (‘De schat van de oudste generaties. U bent de sleutel voor onze samenleving) in het Nelson Mandela Centrum (gratis) met optioneel een diner in het Wijkeethuis (vijf euro). Aanmelden@eenheerlijkthuis.nl.

Een Heerlijk Thuis wil niet alleen de relatie tussen jong en oud versterken, ook de huwelijksrelaties. Dat doet ze bijvoorbeeld via sfeervolle en verdiepende diners voor twee. Op 23 maart was er zo’n Happy Together avond in het Inspiratiehuis/
Kantoor van nu in de Peperstraat.

Samen eten

Samen eten is heel belangrijk voor Arie Jan. “Mijn motto is: Eten moet je toch, doe het samen.” Niet zo gek dus dat de activiteit die voor zaterdag 12 mei staat gepland ook weer rond de etenstafel is. Dan is er het Open Poort Diner in een klein aantal straten in Gouda Oost. Een aantal bewoners maakt een lekkere hap voor een ander. De poorten van een aantal tuinen gaan om 17.00 uur open en buren kunnen langsgaan om even te buurten, een lekker hapje te eten en vooral; elkaar te ontmoeten. Het is zijn droom dat mensen steeds meer in buurtjes gaan denken, niet in wijken, die zijn te groot. Zeventig personen is het maximum, vindt hij.

Hij werkt nu in Gouda Oost, maar het concept is geschikt voor heel de stad. In elke buurt zou hij een communitybuilder moeten vinden die kan helpen buurtinitiatieven op te zetten, zodat iedereen in de stad de mensen in zijn buurt weer leert kennen. Wie wil meedoen, kan kijken op www.eenheerlijkthuis.nl.

‘We moeten de wijsheid
van ouderen niet zomaar
overboord gooien’

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

03-05-2018 07:00