“Een lipofilling behandeling geeft duurzaam resultaat”

Gouda – Wat gebeurt er achter de voordeur van het Groene Hart Ziekenhuis? In samenwerking met het GHZ belicht weekblad deGouda enkele afdelingen. In deze serie artikelen staan de cosmetische behandelingen centraal.

Cosmetische operaties worden uitgevoerd in privéklinieken maar óók in ziekenhuizen. Dit laatste is lang niet bij iedereen bekend. In het Groene Hart Ziekenhuis werken vier plastisch chirurgen. Naast de reconstructieve en handchirurgie voeren zij ook een groot aantal cosmetische operaties uit. Bijvoorbeeld borstoperaties (borstvergroting, borstverkleining, borstlift), buikwandcorrecties en ooglidcorrecties. Vandaag aandacht voor lipofilling.

Steeds meer mensen kiezen bij behandelingen bewust voor lichaamseigen materiaal. Bij lipofilling maakt de plastisch chirurg gebruik van lichaamseigen vetweefsel. Op plekken waar vetweefsel overvloedig of overbodig aanwezig is, neemt de plastisch chirurg vetcellen weg en brengt het elders in het lichaam weer in. Dit gebeurt meestal uit de heup, dijbenen, buik of rondom de knie. Lipofilling kent veel toepassingsgebieden. Met lipofilling kan een deuk opgevuld worden, bijvoorbeeld ontstaan door vroeger letsel of eerdere operaties. U kunt hierbij denken aan een reconstructie na een borstsparende operatie. Ook is het mogelijk asymmetrie te verhelpen of een vergroting van de borsten met lipofilling te realiseren. Lipofilling wordt tevens ingezet om weefsel van bijvoorbeeld littekens en brandwonden te versoepelen. Een voordeel van deze mooie techniek is het gebruik van lichaamseigen stoffen. Na de behandeling, die vaak uit meerdere sessies bestaat, blijft er ongeveer 70 procent van het ingebrachte weefsel over dat meegroeit met de rest van het lichaam. De resultaten van de behandeling zijn daarom vaak duurzaam en patiënten hebben hier de rest van hun leven plezier van.

Aveline Ackermans is één van de plastisch chirurgen binnen het Groene Hart Ziekenhuis. Patiënten omschrijven haar als een ‘fijne en zeer kundige vrouw die alle tijd neemt om haar werk tot op de millimeter nauwkeurig te doen’. Ze voert veelvuldig cosmetische ingrepen uit, waaronder lipofilling. We stellen Aveline zes vragen over deze ingreep;

1. Wie komt er in aanmerking voor lipofilling?

In principe komt elke gezonde man of vrouw in aanmerking voor lipofilling. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de vetcellen ergens vandaan gehaald kunnen worden met liposuctie. Bij mensen die erg mager zijn, kan dit een probleem vormen.

2. Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

De lipofilling duurt, afhankelijk van de behandeling, één tot drie uur. De behandeling vindt meestal plaats onder volledige narcose. Kleine correcties worden wel onder lokale verdoving verricht. De behandeling gaat in drie stappen: Als eerste wordt er vetweefsel verwijderd. Dit gebeurt meestal uit de heup, dijbenen, buik of rondom de knie. Vervolgens wordt het weggezogen vet gezuiverd zodat er alleen puur vet overblijft. Dat wordt vervolgens met behulp van injecties op de besproken plaats(en) ingebracht.

3. Hoe duurzaam is het resultaat van lipofilling?

Na lipofilling gaat altijd weer een deel van de vulling verloren. Meestal is dit ongeveer 30 procent. Daarom wordt, als dat mogelijk is, juist een beetje teveel vetweefsel ingebracht. Na ongeveer drie maanden is duidelijk hoeveel vulling overblijft.

4. Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dat is afhankelijk van het bereikte resultaat. Als bijvoorbeeld een borst na een eerdere operatie weer wordt ‘opgebouwd’ dan zijn vaak meerdere sessies nodig. Het is meestal niet mogelijk om in één keer heel veel vet in te spuiten omdat dat de overleving van het vet nadelig beïnvloedt.

5. Wat zijn de voordelen van het gebruik van lichaamseigen weefsel?

Bij gebruik van lichaamseigen weefsel is er in vergelijking tot lichaamsvreemd materiaal, zoals een siliconen prothese, geen risico op kapselvorming en lekkage van de prothese. Een prothese dient na een aantal jaren vervangen te worden. Bij lipofilling groeit het verplaatste vetweefsel mee met de rest van het lichaam, en geeft daardoor een duurzaam resultaat.


6. Wordt een lipofilling behandeling vergoed?

Bij een medische indicatie wordt de behandeling (onder voorwaarden) vergoed vanuit het basispakket. Bijvoorbeeld bij vormafwijkingen in het hoofd-/halsgebied en fibrose (verlittekening) door trauma, brandwonden, chirurgische ingrepen of radiotherapie. Daarnaast wordt lipofilling vergoed voor vrouwen met gedeeltelijke vormafwijkingen aan de borst, na een borstsparende operatie of gedeeltelijke amputatie wegens borstkanker.

Daarom een lipofilling behandeling in het GHZ

• Zeker van veilige behandeling
• Persoonlijke begeleiding
• Een modern OK-complex
• Een eerlijke prijs voor topzorg

www.ghez.nl/lipofilling

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

23-09-2018 20:25